Tevékenységi körünk 2000-ben állattenyésztési üzletággal is bővült. Az ökogazdálkodás jegyében kezdtük tenyészteni az extenzív tartásra alkalmas Galloway marhát. A galloway fajta Skócia délnyugati részén, Galloway város környékén alakult ki. A szigetország legősibb szarvasmarha fajtája. Kis testű, genetikailag szarvtalan, általában fekete színeződésű, de ismeretes deres, fehér és vörös változata is. Az újszülött borjak mahagóni-barnák. Öves színváltozatát – belted galloway – önálló fajtaként tartják nyílván, és nagyon kedvelt a tenyésztők körében. Feje kicsi, szögletes, nyaka rövid, hátvonala nem mindig egyenes. A testtömegéhez képest körmeinek felülete nagy, így kiválóan alkalmas ingoványos terepre, valamint az őszi és téli átmeneti esős időszakokban is nagyszerűen boldogul. A fajta értéke elsősorban az, hogy extenzív, nehéz hegyi körülmények között is képes a megfelelő termelésre, rendkívül jól alkalmazkodik, hazai viszonyainkhoz is tökéletesen honosult. Kétrétegű, hosszú felszőrből és sűrű aljszőrből álló bundája a szélsőséges körülmények elviselését is lehetővé teszi. Legelőkészsége nagyon jó, kis igényű, a hó alól is kikaparja a füvet. Szinte minden növényt elfogyaszt, így a legelőterületet, árokpartokat, ruderáliákat tökéletes állapotban tartja és hagyja hátra. Húsminősége jellegzetes, az angolszász fogyasztói igényeknek mindenben megfelelő, hazájában rendkívül keresett.

A tenyésztés négy üsző és egy tenyészbikával indult két kisebb kiszolgáló épülettel saját területen. Két évvel később kanadai beszerzéssel harminchárom vemhes üszővel fejlesztettük az állományt, kiszolgálásukra két szénatárolóval bővült a telephely. Ezt követően Angus típusú, szintén rideg tartású állománnyal gazdagodott a terület. Az Aberdeen Angus fajta Skócia legelőterületeiről származik, ahol már 100 évvel ezelőtt is tartották. Genetikailag szarv nélküli fajta, fekete és vörös színben fordul elő leggyakrabban. Ősei között a Galloway is szerepel. A Galloway-hoz hasonlóan a kistestű angol hústípusba tartozik, fenotípusosan nagyobb rámájú, domesztikáltabb, jellemzője a magasan álló, hengeres formájú törzs és a könnyű csontozat, kifejezett húsformák. A magas húshányad szintén a fajta jellemzője a telt vállak, a hosszú és széles hát, valamint a mélyen lenyúló combizomzat révén. Kitenyésztésekor a jellegzetes angol kulináris igények játszottak főszerepet, ezért a korán márványosodó, beefsteak-jellegű hús jellemezte, nem volt célszerű nagysúlyra hizlalni. Mára ez megváltozott, húsminősége az európai igényekhez igazodott. Az értékes húsrészek aránya 55-57 % között mozog. A fajtára épp úgy jellemző a korai érés, az engedelmesség, az alkalmazkodóképesség, és a könnyű ellés, mint az, hogy a borjak felneveléséhez elegendő tejjel rendelkeznek.

Az üzemi és a központi saját teljesítmény vizsgálatok révén a kiemelkedő genetikai tulajdonságokkal rendelkező tenyészbikák biztosítják az állomány tenyésztési eredményeinek folyamatos fejlődését és alkalmazkodását a piaci viszonyokhoz. A tenyészet a bikák és tenyészanyaguk értékesítésével is foglalkozik, hozzájárulva a környező húshasznú állományok tenyészértékének növeléséhez. Eredményeinket számos díjjal, kitüntetéssel ismerte el a szakma. Mind a Galloway, mind az Angus fajtánál az egyedi, megfelelően márványozott, vadas jellegű, ízhatású és kiemelkedő minőségű húst most kezdi felfedezni az igényes fogyasztói társadalom. Telepünkön jelenleg százötven állat él. Közeli terveink között szerepel a saját húshasznú célpárosítás és az állomány gazdagítása egyéb színváltozatokkal is.

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK!

Ha felkeltettük érdeklődését, ne habozzon felveni velünk a kapcsolatot! Legyen szó akár szolgáltatásainkról, termékeinkről, kollégáink részletes tájékoztatást adnak Önnek!

Ingyenes ajánlatkérés

Legutóbbi projektjeink

Innováció, kiváló minőség, környezettudatosság és rugalmasság jellemez bennünket

Tovább az összes projekthez